maanantai 2. toukokuuta 2011

Reissussa rähjääntyy

Laskeuduin perjantaina Belgian maaperälle kaverini kanssa ja nyt vietän viimeistä iltaa täällä. Vieraissa maissa parasta ja ehkä eksoottisinta on yleensä ruokailutavat ja -tottumukset, joten niihin on tullut tutustuttua tällä kertaa paremmin. Olen siis aiemmin, noin 4,5 vuotta sitten, käynyt täällä, koska setäni vaimo ja tällä hetkellä myös setäni asuu lähellä Brysselin keskustaa. Ensimmäiset päivät vierailtiin leotuttavien luona ja sunnuntaina eli vappupäivänä oltiin Belgian leojen kansallisessa aktiviteetissa Bobbejaanlandin huvipuistossa.

Ruokakulttuuri näkyy täällä, aivan kuten Suomessakin ihmisissä. Ranskanperunat ja vaaleat leivät eivät luonnollisesti suurina määrinä imartele ihmisvartaloa. Kasviksia on jonkin verran ja lihaa käytetään ruokailussa paljon. Merenelävät ovat kyllä hyviä (sopivasti suolattuna, ei liian kuten satuin eilen kokemaan lähiravintolassa)! Lauantaipäivän välipalana tai kevyenä lounaana syötiin aivan mielettömän hyviä jättikatkarapuja ja joitain toisia mereneläviä taikinassa ja rasvassa paistettuna. Ihanan kevyttä! Eilen tosiaan söin katkaravuilla täytettyjä tomaatteja salaattipedillä. Katkarapujen kastike oli aivan mielettömän suolaista ja sitä oli kaikkialla. Yleensä en juurikaan jätä ruokaa, mutta en vaan pystynyt sitä syömään kovin paljoa.

Muuten ruoka on ollut mielettömän hyvää, vaikka olenkin karppauksesta joutunut luistamaan kulttuurikokemusten tähden. Suklaata en ole voinut jättää syömättä ja eri oluita on maisteltu. Belgia onkin suklaa- ja olutmaa. Maistoin muuten ensimmäistä kertaa etanoita ja simpukoita! Menee ehkä vielä totuttelussa aikaa, mutta eiköhän niitä joskus vielä syödä. Täällä alkaa olemaan parsakausi, joten sitäkin on pariin otteeseen lautasella ollut. Erilaisilla kastikkeilla, harmittaa vain, etten tilannut sitä perinteisintä Belgialaista vaihtoehtoa eli murskattua kananmunaa. Seuraavalla kerralla sitten.

Setäni vei minut yhteen vähän syrjäisempään suklaakauppaan Zaabääriin, ja se taisi olla samalla myös suklaabaari. Ensimmäisenä meille tarjottiin lämpimät kaakaot ja maistiaisia oli ympäri myymälää. Maustettuja suklaita oli toistakymmentä lajia. Mielenkiintoisin maistamani oli varmasti currysuklaa ja chilisuklaa oli aika paljon tujumpaa, mitä Fazerin chilisuklaa. Mukaan kuitenkin lähti vain yksi paketti anissuklaata ja kolme isoa pussia yrttejä: rosmariini, rakuuna ja basilika. Oli ihan mielettömän halpoja ne yrtit ja olen päättänyt täydentää maustekaappiani, niin piti käyttää tilaisuus hyväksi.

Muita ruokajuttuja tarttui mukaani niin kaupoista kuin sedältäni. Kahta erilaista teetä, vähän erikoisempaa mustaa teetä Marco Poloa ja Bouddha Bleuta, joka on vihreä tee. Setäni vaimon keräilemistä Melita kahvinsuodattimista he laittoivat mukaani kaksi pientä ja yhden isomman. Toimivat joko pashamuotteina tai ihan kahvisuodattimina, vaikka minulla onkin kahvinkeitin. Sain myös ihanan teepannun ja teesiivilän. Saa nähdä mahtuuko kaikki shoppailut ja tuomiset matkalaukkuihin. Toisaalta laukut oli puolillaan tullessa, joten suuria survomisia tuskin tarvitsee tehdä. En malta odottaa, että pääsen keittelemään kunnon teetä ja syömään tuliaissuklaita!

Palataan asiaan kuvin ja kokemuksin, kun pääsen Suomeen takaisin! Sitten pitää palata myös takaisin ruotuun ruokavalion suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti